English Grammar Transformation Of Sentence Practice

English Grammar Transformation Of Sentence Practice

Transformation Of Sentence Practice is the most important English Grammar in JSC, SSC & HSC Examinations. In our country it is the most important grammar.

আজকে শুধুমাত্র  Transformation Of Sentence এর সকল Sentence এবং Degree নিয়ে পরীক্ষার একটি প্রশ্ন তৈরি করা থাকবে এবং নিচের উত্তরও দেওয়া থাকবে। এখানে শুধুমাত্র Simple, Complex & Compound Sentence অংশটি থাকবে না। একটি মূলত ২০২২ সালের পরীক্ষার্থীদের জন্য সাজানো হয়েছে পরবর্তীতে আরও আপডেটগুলো জানানো হবে ইনশাআল্লাহ।

S. F. Model Coaching Center

English Grammar: Transformation (Without Simple, Complex, Compound)

1. Only the science students can apply for the post. (Negative)

2. We must obey our parents. (negative)

3. Everyone hates a terrorist. (Negative)

4. As soon as he he saw the tiger, he ran away. (Negative)

5. This was an extra-ordinary ship. (Negative)

6. I always tell truth. (Negative)

7. He is better than any other boy in the class. (Negative)

8. He is stronger than you. (Negative)

9. Robi and Rahat were as strong as Rakib. (Negative)

 

10. You are less good than he said. (Negative)

11. All men must die. (Negative)

12. A man who leads an idle life brings misery for his life. (Negative)

13. As soon as I reached there, my friend received me cordially. (Negative)

14. Every nation can prosper giving importance of education. (Negative)

15. I will always remember this day. (Negative)

16. Smoking costs more money. (Negatvie)

17. They are honest and pious. (Negative)

18. I wish I had the wings of a bird. (Exclamatory)

19. I desire I were young again. (Exclamatory)

 

20. Acid throwing is a very heinous act. (Exclamatory)

21. Cricket is a very exciting game. (Exclamatory)

22. Today many freedom fighters lead a very miserable life. (Exclamatory)

23. You speak the truth. (Imperative)

24. You should not go out. (Imperative)

25. She sings a song. (Imperative)

26. Nabil does not tell a lie. (Imperative)

27. Mother Teresa is an icon to many people. (Make it interrogative sentence)

28. She is respected by everybody. (Make it active)

29. She is one of the greatest persons of the world. (Make it positive)

 

30. She was very kind to the needy and the ill-fated. (Make it negatives)

31. Mother Teresa was a very passionate women. (exclamatory sentence)

32. Who does not know about the charity of mother Teresa? (Make it assertive)

33. Haji Mohammad Mohsin was more generous than any other man in this subcontinent. (Positive)

34. He inherited a vast property from his father and sister. (Interrogative)

35. He did not misuse this wealth. (Passive)

36. He didn’t marry. (Affirmative)

37. He was very kind to the poor. (Negative)

38. I was very glad. (Make negative sentence)

39. I was very excited to see the sea-beach. (Make exclamatory sentence)

 

40. It is the largest sea-beach in the world. (Use positive degree)

41. If is one of the most beautiful sea-beaches in the world. (comparative degree)

42. It is called the pleasure seekers paradise. (Use active voice)

43. If I could visit the sea-beach! (Make assertive sentence)

44. Strategy is the most important thing in the examination. (Comparative)

45. Any answer in the exam should not be elaborated. (Active)

46. But, it is better than not answering at all. (Positive)

47. It is really sensible. (Exclamatory)

48. The examinee should not waste time by doing it. (Passive)

49. Books introduce us to the realm of knowledge. (Make it passive)

 

50. The books of great writers contain noble thoughts and great ideas. (interrogative)

51. Books are the greatest friends. (Make it positive)

52. They give us both knowledge and pleasure. (Make it Negative)

53. Nothing but books can remove the darkness of ignorance. (affirmative sentence)

54. There was an old man in a village. (Interrogative)

55. He was one of the best cap makers with palm leaves. (Positive)

56. He sold them in the neighbouring market. (Voice change)

57. One day he could not but go to a market. (Affirmative)

58. The market was far from his house. (Negative)

59. Who does not want to succeed in life? (Assertive)

 

60. It is not an easy thing. (Affirmative)

61. Being industrious, everyone can prosper in life. (Negative)

62. The light of prosperity can be seen by a hard working person. (Active)

63. We should remember that industry is the key to success. (Passive)

64. An idle man leads a very miserable life. (Exclamatory)

65. We are grateful to the freedom fighters. (Make it a negative sentence)

66. Their contribution is greater than any other thing. (Make it positive)

67. A freedom fighter is the greatest son of the soil. (Make it comparative sentence)

68. A freedom fighter is the greatest son of the soil. (Make it comparative sentence)

69. We got our independence for their sacrifice. (Make it an interrogative sentence)

70. Their contribution will never be forgotten. (Affirmative)

কোন কোচিং সেন্টার বা কোন স্কুল ইচ্ছা করলে কপি করে নিয়ে প্রিন্ট করে পরীক্ষা নিতে পারবেন। আর নিচের উত্তরগুলো সুন্দর মত দেওয়া আছে কোনটার হয়তো সামান্য কিছু ভুল থাকতে পারে যা বইয়ের নিয়মের সাথে মিল করে করতে পারবেন।

 

>> English Grammar Transformation Of Sentence Practice

 

উত্তরসহ প্রশ্ন আরও একবার নিচে দেওয়া হলো। 

1. Only the science students can apply for the post. (Negative)

Answer: None but the science students can apply for the post.

2. We must obey our parents. (negative)

Answer: We can not but obey our parents.

3. Everyone hates a terrorist. (Negative)

Answer: There is no one but hates a terrorist.

4. As soon as he he saw the tiger, he ran away. (Negative)

Answer: No sooner had he seen the Tiger than he ran away.

5. This was an extra-ordinary ship. (Negative)

Answer: This was not an ordinary ship.

6. I always tell truth. (Negative)

Answer: I never tell lie.

7. He is better than any other boy in the class. (Negative)

Answer: No other boy in the class is as good as him.

8. He is stronger than you. (Negative)

Answer: You are not as/so strong as him.

9. Robi and Rahat were as strong as Rakib. (Negative)

Answer: Robi and Rahat were not less strong than Rakib.

 

10. You are less good than he said. (Negative)

Answer: You are not as good as he said.

11. All men must die. (Negative)

Answer: All men cannot but die./ None can avoid death.

12. A man who leads an idle life brings misery for his life. (Negative)

Answer: A man who leads an idle life does not bring prosperity for his life.

13. As soon as I reached there, my friend received me cordially. (Negative)

Answer: No sooner had I reached there my friend received me cordially.

14. Every nation can prosper giving importance of education. (Negative)

Answer: No nation can prosper neglecting education.

15. I will always remember this day. (Negative)

Answer: I will never forget this day.

16. Smoking costs more money. (Negatvie)

Answer: Smoking does not cost less money.

17. They are honest and pious. (Negative)

Answer: They are not dishonest and impious.

18. I wish I had the wings of a bird. (Exclamatory)

Answer: Had I the wings of bird ! / If I had the wings of a bird !

19. I desire I were young again. (Exclamatory)

Answer: Oh that I were young again.

 

20. Acid throwing is a very heinous act. (Exclamatory)

Answer: What a heinous act Acid throwing is !

21. Cricket is a very exciting game. (Exclamatory)

Answer: What an exciting game cricket is !

22. Today many freedom fighters lead a very miserable life. (Exclamatory)

Answer: What a miserable life many freedom fighters lead today !

23. You speak the truth. (Imperative)

Answer: Speak the truth.

24. You should not go out. (Imperative)

Answer: Don’t go out.

25. She sings a song. (Imperative)

Answer: Let her sing a song.

26. Nabil does not tell a lie. (Imperative)

Answer: Let not Nabil tell a lie.

27. Mother Teresa is an icon to many people. (Make it interrogative sentence)

Answer: Isn’t Mother Teresa an icon to many people?

28. She is respected by everybody. (Make it active)

Answer: Everybody respected her.

29. She is one of the greatest persons of the world. (Make it positive)

Answer: Very few persons of the world are as great as she.

 

30. She was very kind to the needy and the ill-fated. (Make it negatives)

Answer: She was not very unkind to the needy and the ill-fated.

31. Mother Teresa was a very passionate women. (exclamatory sentence)

Answer: What a passionate woman Mother Teresa was!

32. Who does not know about the charity of mother Teresa? (Make it assertive)

Answer: Everybody knows about the charity of mother Teresa?

33. Haji Mohammad Mohsin was more generous than any other man in this subcontinent. (Positive)

Answer: No other man in this subcontinent was as generous as Haji Mohammad Mohsin.

34. He inherited a vast property from his father and sister. (Interrogative)

Answer: Didn’t he inherited a vast property from his father and sister?

35. He did not misuse this wealth. (Passive)

Answer: This wealth was not misused by him.

36. He didn’t marry. (Affirmative)

Answer: He was unmarried.

37. He was very kind to the poor. (Negative)

Answer: He was not very unkind to the poor.

38. I was very glad. (Make negative sentence)

Answer: I was not sad at all.

39. I was very excited to see the sea-beach. (Make exclamatory sentence)

Answer: How excited I was to see the sea-beach!

 

40. It is the largest sea-beach in the world. (Use positive degree)

Answer: No other sea-beach in the world is as large as it.

41. If is one of the most beautiful sea-beaches in the world. (Use comparative degree)

Answer: It is more beautiful than most other sea-beaches in the world.

42. It is called the pleasure seekers paradise. (Use active voice)

Answer: People call it the pleasure seekers paradise.

43. If I could visit the sea-beach! (Make assertive sentence)

Answer: I wish I could visit the sea-beach.

44. Strategy is the most important thing in the examination. (Comparative)

Answer: Strategy is more important than any other thing in the examination.

45. Any answer in the exam should not be elaborated. (Active)

Answer: We should not elaborate any answer in the exam.

46. But, it is better than not answering at all. (Positive)

Answer: But , not answering at all in not as good as it.

47. It is really sensible. (Exclamatory)

Answer: How sensible it is!

48. The examine should not waste time by doing it. (Passive)

Answer: Time should not be wasted time by doing it by the examine.

49. Books introduce us to the realm of knowledge. (Make it passive)

Answer: We are introduced to the realm of knowledge by books.

 

50. The books of great writers contain noble thoughts and great ideas. (interrogative sentence)

Answer: Don’t the books of great writers contain noble thoughts and great ideas?

51. Books are the greatest friends. (Make it positive)

Answer: No other friends are great as books.

52. They give us both knowledge and pleasure. (Make it Negative)

Answer: They give us not only knowledge but also pleasure.

53. Nothing but books can remove the darkness of ignorance. (affirmative sentence)

Answer: Books can remove the darkness of ignorance.

54. There was an old man in a village. (Interrogative)

Answer: Wasn’t there an old man in a village?

55. He was one of the best cap makers with palm leaves. (Positive)

Answer: Very few cap makers with palm leaves were as good as he.

56. He sold them in the neighbouring market. (Voice change)

Answer: They were sold in the neighbouring market by him.

57. One day he could not but go to a market. (Affirmative)

Answer: One day he went to a market.

58. The market was far from his house. (Negative)

Answer: The market was not close to his house.

59. Who does not want to succeed in life? (Assertive)

Answer: Everyone wants to succeed in life.

 

60. It is not an easy thing. (Affirmative)

Answer: It is a difficult thing.

61. Being industrious, everyone can prosper in life. (Negative)

Answer: Without industry, none can prosper in life.

62. The light of prosperity can be seen by a hard working person. (Active)

Answer: A hard working person can see the light of prosperity.

63. We should remember that industry is the key to success. (Passive)

Answer: It should be remembered by us that industry is the key to success.

64. An idle man leads a very miserable life. (Exclamatory)

Answer: What a miserable life an idle man leads.

65. We are grateful to the freedom fighters. (Make it a negative sentence)

Answer: We are not ungrateful to the freedom fighters.

66. Their contribution is greater than any other thing. (Make it positive)

Answer: No other thing is as great as their contribution.

67. A freedom fighter is the greatest son of the soil. (Make it comparative sentence)

Answer: A freedom fighter is greater than any other son of the soil.

68. A freedom fighter is the greatest son of the soil. (Make it comparative sentence)

Answer: A freedom fighter is greater than any other son of the soil.

69. We got our independence for their sacrifice. (Make it an interrogative sentence)

Answer: Didn’t we get our independence for their sacrifice?

70. Their contribution will never be forgotten. (Affirmative)

Answer: Their contribution will always be remembered.

 

উপরে Transformation Of Sentence গ্রামারটির সম্পূর্ণ অংশটিই দেওয়া হয়েছে প্রায়। এখান থেকে শিক্ষার্থীরা প্রাকটিস করতে পারবে এবং কোচিং সেন্টারগুলো প্রয়োজনীয় অংশটুকু নিয়ে শীট ও পরীক্ষা নিতে পারবে। ধন্যবাদ আমাদের সাথে থাকার জন্য।

1 thought on “English Grammar Transformation Of Sentence Practice”

Leave a Comment